De 55 businessmodel patronen

Download

De 55 verborgen businessmodelpatronen achter ’s werelds succesvolste bedrijven

Nespresso, Netflix, Ikea, Paypal … Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat het bedrijven zijn met ongekend veel succes en formaat. Ze hebben echter nóg wat gemeen. Hun succes is gebouwd op slechts een paar vaste patronen.

Unieke bevindingen

De Zwitserse St. Gallen University heeft de 250 succesvolste businessmodellen van de afgelopen 25 jaar geanalyseerd. Wat bleek? Hoewel het succes van deze bedrijven uitzonderlijk was, zijn ze allemaal gebaseerd op bestaande ideeën. Achter de 250 succesvolste businesses bleken slechts 55 basisideeën ten grondslag te liggen, businessmodelpatronen. Het succes leek niet zozeer een compleet nieuw idee, maar juist een slimme toepassing van één of meerdere van deze basisideeën. Fascinerend toch?

De 55 businessmodel patronen
De 55 businessmodel patronen

Persoonlijke openbaring

Toen in 2009 Business Model Generation uitkwam, was ik een van de eerste lezers. En toen Alexander Osterwalder naar Nederland kwam, woonde ik zijn workshop bij. Wat was dat een gaaf en krachtig model! Hoewel ik dit model al jarenlang gebruik, snapte ik pas wat er miste, toen ik in aanraking kwam met deze 55 businessmodelpatronen. Iedereen kan met het Business Model Canvas bestaande modellen in kaart brengen. Maar wat is het moeilijk om nieuwe modellen te bedenken. Dit probleem was instant opgelost met de 55 businessmodelpatronen.

De 55 businessmodel patronen

Aan de slag met
de patronen?

We hebben de patronen vertaald in het Nederlands en opgemaakt op een formaat dat je als een ‘kaartdeck’ kunt gebruiken. Print ze en doe met je collega’s een creatieve sessie. Ik loop de kaarten meestal stuk voor stuk langs en deel ze in in deze categorieën:

Vervolgens vul ik met deze patronen het Business Model Canvas in.