De 55 verborgen businessmodelpatronen achter de succesvolste bedrijven

Nespresso, Netflix, Ikea, Paypal … Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat het bedrijven zijn met ongekend veel succes en formaat. Ze hebben echter nóg wat gemeen. Hun succes is gebouwd op slechts een paar vaste patronen.

Unieke bevindingen

De Zwitserse St. Gallen University heeft de 250 succesvolste businessmodellen van de afgelopen 25 jaar geanalyseerd. Wat bleek? Hoewel het succes van deze bedrijven uitzonderlijk was, zijn ze allemaal gebaseerd op bestaande ideeën. Achter de 250 succesvolste businesses bleken slechts 55 basisideeën ten grondslag te liggen, businessmodelpatronen. Het succes leek niet zozeer een compleet nieuw idee, maar juist een slimme toepassing van één of meerdere van deze basisideeën. Fascinerend toch?

55 verborgen businessmodelpatronen UA

Persoonlijke openbaring

Toen in 2009 Business Model Generation uitkwam, was ik een van de eerste lezers. En toen Alexander Osterwalder naar Nederland kwam, woonde ik zijn workshop bij. Wat was dat een gaaf en krachtig model! Hoewel ik dit model al jarenlang gebruik, snapte ik pas wat er miste, toen ik in aanraking kwam met deze 55 businessmodelpatronen. Iedereen kan met het Business Model Canvas bestaande modellen in kaart brengen. Maar wat is het moeilijk om nieuwe modellen te bedenken. Dit probleem was instant opgelost met de 55 businessmodelpatronen.

Voorbeeld van Nespresso

Nespresso is zeer succesvol. Toch is dit ook een model dat gebaseerd is op bestaande patronen. Eigenlijk is het model een kopie van het aloude printermodel: je verkoopt betaalbaar een printer en verdient op de cartridges (ook wel ‘razor-en-blade’-patroon genoemd).

Aan de slag met de patronen?

We hebben de patronen vertaald in het Nederlands en opgemaakt op een formaat dat je als een ‘kaartdeck’ kunt gebruiken. Print ze en doe met je collega’s een creatieve sessie. Ik loop de kaarten meestal stuk voor stuk langs en deel ze in in deze categorieën:

  • Hier kunnen we zeker wat mee!
  • Hier kunnen we misschien wat mee;
  • Hier moeten we beter induiken om het te weten of we er iets mee kunnen;
  • Hier kunnen we niets mee.

Vervolgens vul ik met deze patronen het Business Model Canvas in.

Brochure Contentleaders

Ontdek in onze brochure hoe wij jou kunnen helpen groeien

Een greep uit onze
actuele blogs

Download onze gratis brochure
En ontdek hoe wij jou helpen groeien

Webinar GA4

De meest gebruikte tool voor webanalyses ter wereld, Google Universal Analytics, stopt per 1 juli 2023 en wordt vervangen door GA4.

In ons webinar leer je alle ins en outs over GA4!