(foto: Joost de valk)
Deze WordPress Meetup Nijmegen stond volledig in het teken van SEO (zoekmachine optimalisatie).
Hoewel ik al aardig wat kennis op het gebied van SEO heb, zitten er een paar handige tips en trucs tussen. Zo ook deze avond. Hieronder lees je mijn take-aways.
De line-up van WordPress Meetup Nijmegen
De sprekers van WordPress Meetup Nijmegen (niemand minder dan Joost de Valk (Yoast) en Sander Tamaëla) zijn allebei ervaren rotten in het vak en hebben ontzettend veel kennis. Niet alleen theoretisch, maar ook technisch zijn ze erg sterk en ze hadden een goed verhaal. Het ging even wat verder dan het krijgen van ‘groene bolletjes’ in de Yoast plugin.
Crawlbudget
Crawlbudget is de hoeveelheid pagina’s die Google bekijkt als hij je website bezoekt. Voor elke site is slechts een beperkte hoeveelheid ‘Crawlbudget’ beschikbaar. Niet elke keer als Google jouw website bezoekt, worden alle pagina’s (opnieuw) bekeken. Dit is belangrijk om in het achterhoofd te houden; je moet zo efficiënt mogelijk met je crawlbudget omgaan.
Betere paginering voor SEO
Paginering is het opsplitsen van je lijst met blogs/producten in meerdere pagina’s. Het is SEO-technisch goed om meer dan 10 blogs op een pagina (zeg gerust 40 – 100 per pagina) weer te geven. Google hoeft dan minder pagination pagina’s te doorzoeken op content en hierdoor ben je dus zuiniger met je crawlbudget.
Vaak zie je dat paginering er als volgt uitziet:
Kijk even naar hoe deze paginering is opgebouwd. Hij telt op van 1 naar 5 en dan volgt een ‘next’ knop. In dit voorbeeld moet de Google spider elke link volgen en duurt het zeer lang voordat hij bijvoorbeeld bij pagination 17 is.
Het is beter om een paginering te gebruiken met stappen. Google kan dan sneller alle pagina’s indexeren:
In veel minder stappen kan Google bij pagina 17 komen, waardoor het doorzoeken minder tijd en minder crawlbudget in beslag neemt.
Zorg er ook voor dat deze paginering op “noindex” wordt gezet, dit kun je doen met de Yoast plugin:
Titles & meta’s –> Overige –> Geen index van subpagina’s van archieven
Categorieën optimaliseren voor SEO
Probeer altijd slechts één categorie per post te kiezen. Je voorkomt hiermee dat dezelfde content op meerdere pagina’s terechtkomt en je problemen krijgt met ‘duplicate content’.
Vul verder de categoriepagina’s aan met relevante teksten. Als je de Yoast Plugin gebruikt, krijg je als je een categorie bewerkt een uitgebreide editor, waar je ook afbeeldingen in kunt toevoegen. Hier is een voorbeeld van mijn WordPress categorie.
Sommige templates bieden hier overigens geen ondersteuning voor. Dan wordt de beschrijving niet op de categorie pagina getoond. Uiteraard kunnen we dit oplossen, neem even contact op!
Samenvatting schrijven
In WordPress zit bij elke blogpost een blok voor ‘samenvatting’. Dit blok is heel belangrijk voor je SEO om te schrijven. Kopieer niet de eerste alinea, maar schrijf een eigen tekst. Deze samenvatting verschijnt op bijvoorbeeld de categoriepagina’s, waardoor je geen ‘duplicate content’ krijgt. Schrijf dus áltijd een samenvatting.
Kun je dit samenvatting-blok even niet vinden? Ga dan bovenin naar Scherminstellingen en vink de Samenvatting aan.
Kortom, de WordPress Meetup Nijmegen was weer een groot succes. Ik heb een aantal handige nieuwe trucs in mijn trukendoos en zo blijkt maar weer; er is altijd wel weer wat bij te leren. Joost en Sander, maar ook organisatoren Savvii & Yoast: bedankt!