Schrijven om te groeien

In een tijd van groei moet je bewust stilstaan bij je successen. Ze niet vergeten in de snelheid. Tijd voor reflectie heeft invloed op (vroeg) succes. Maar hoe doe je dat als er, tijdens groei of een nieuwe baan, enorm veel tofs te doen is?

Contentleaders heeft er een fulltime copywriter bij! Sinds afgelopen augustus versterk ik het team. Een nieuwe baan vormt een perfect moment om een nieuwe gewoonte te starten: schrijven over het werk. Er komt zoveel op je af!

Nieuwe collega’s, nieuwe cultuur, nieuwe processen en structuren, nieuwe werkwijzen, nieuwe onderwerpen. Veel indrukken, externe prikkels, vragen en interesses over en weer. Het betekent ook veel interne prikkels, overdenkingen en eigen verwachtingen over het werk en over jezelf. Je kunt gewoontes op de schop gooien, ze anders gaan doen omdat dit hét moment ervoor is. Of met een open blik kijken hoe een eigen, jarenlang werkend proces in de nieuwe omgeving past. Het meest fascinerende: kijken hoe nieuwe ideeën en hun uitwerkingen organisch ontstaan in deze nieuwe samenwerking.

Voor een tekstschrijver is bij Contentleaders zoveel tofs te doen; veel en inhoudelijk werk! Dat betekent ook dat er weinig tijd is om even stil te staan. Toch kan zulke reflectie cruciaal zijn voor professionele groei. Even de boel vertragen en laten bezinken: terugkijken om te groeien.

Gedachten ontwarren om ervan te leren

Herhalen van gebeurtenissen is essentieel om ervan te leren. Dit leerproces vindt pas plaats ná de gebeurtenis. Het gaat om gedachtes en situaties bekijken, ontwarren en erover nadenken. Wat zijn automatische reacties of gevoelens? Is het mogelijk het in een ander perspectief te plaatsen?

Idealiter gebeurt reflecteren nog dezelfde dag. Na 24 uur vergeet je cruciale details die het verschil maken. Vragen die het daarbij goed doen:

  • Wat is de belangrijkste uitkomst van de gebeurtenis?
  • Wat is de essentiële reden daarvoor? Waarom?
  • Wat kan ik ervan leren? Wat kan ik een volgende keer hetzelfde doen of juist anders, beter?

Maak dus bewust tijd voor reflectie, juist tijdens snelle groei of veel nieuwe werkzaamheden.

Schrijvend reflecteren

Vanuit mijn perspectief als copywriter leent schrijven zich uitstekend voor reflectie! Een nieuwe gewoonte: tijdens de werkdag schrijf ik kort wat gedachtes in steekwoorden op. Thuis neem ik bewust tijd om, in alle stilte, deze gedachtenstromen te herpakken.

Daarbij schrijf ik met de hand. De traagheid verstilt gedachtes en nieuwe perspectieven komen op. Schrijvend reflecteren is een manier om beslissingen te overdenken, op te schrijven en je eigen logica te testen. En wellicht pak je en passant een nieuw inzicht mee dat je vervolgens voor groei kunt gebruiken!

Ook bij Contentleaders werken?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers, marketeers, grafisch ontwerpers en webdevelopers.

Bekijk onze vacatures!

Brochure Contentleaders

Ontdek in onze brochure hoe wij jou kunnen helpen groeien

Een greep uit onze
actuele blogs

Download onze gratis brochure
En ontdek hoe wij jou helpen groeien

Webinar GA4

De meest gebruikte tool voor webanalyses ter wereld, Google Universal Analytics, stopt per 1 juli 2023 en wordt vervangen door GA4.

In ons webinar leer je alle ins en outs over GA4!