De maatregelen om de coronacrisis te bezweren, zullen waarschijnlijk lange tijd aanhouden. Deze nieuwe normaal, de anderhalvemeter-samenleving, verandert ook het spel van ondernemen. Wat betekent ondernemen in de anderhalvemeter-economie voor ondernemers en marketeers?
Aanpassen aan de anderhalvemeter-economie
Eén ding is duidelijk: het aanpassen van je business is nodig. Drie van de vier scenario’s voor de economie in 2020 kennen een sterkere krimp dan de economische crisis van 2008, laat een prognose van het CBS zien. Voor elke business en elke organisatie betekent het dat onze manier en stijl van werken en ondernemen zich aan deze nieuwe realiteit zal moeten aanpassen.
Anderhalvemeter-economie leidt tot nieuw gedrag
De grootste veranderingen in de nieuwe normaal komen door minder dichtbij en fysiek contact, en door strengere reis- en gezondheidsvoorschriften. Het effect van de maatregelen: we vormen nieuwe gewoontes en we leren onszelf nieuw gedrag aan. Dat is te zien bij bijvoorbeeld thuiswerkers en thuiswerkende ouders, bij online samenwerken, maar ook bij het doen van boodschappen en werken in shifts in de maakindustrie.
Verandering van fysiek en digitaal ondernemen
Ondernemen in de winkelstraat: ontwijken op de vierkante meters
Voor het nieuwe fysieke winkelbezoek is dat andere gedrag ook nodig. Supermarkten geven met duidelijke belijning de afstand aan en er zit een maximum aan het aantal klanten dat zich in de winkel mag begeven. Kledingwinkels en niet-essentiële retailers kunnen op afspraak werken, waarbij de klant de winkel voor zichzelf heeft en de afstandsregel gewaarborgd blijft.
Een grotere rol voor e-commerce ondernemen
Zoveel mogelijk thuis blijven en thuiswerken in de anderhalvemeter-economie voorkomt het doorgeven van besmettingen. Dat doet een groter beroep op e-commerce en logistiek met thuisbezorgen van boodschappen en online bestellingen in plaats van fysiek winkelbezoek. Ondernemen in e-commerce, zakelijke logistiek en bezorgdiensten biedt nieuwe kansen voor offline en grootschalige productverkoop.
Van kantoor of ‘op locatie’ de huiskamer in
Met het thuiswerken lopen werk en privé nog meer door elkaar heen dan eerder. Producten die thuiswerkers voorheen nog op kantoor consumeerden, moeten ze nu thuis aanschaffen. De vraag naar koffie, thee, toiletpapier en lunch verschuift van bedrijven naar consumenten. Een deel van B2B-ondernemen wordt daarmee B2C-ondernemen, waar andere dynamieken spelen. Ondernemingen die daarop inspelen, lopen voor op hun concurrentie.
Een groot deel van de zakelijke dienstverlening komt nu massaal de huiskamer in. Denk aan trainingen en workshops, maar ook financiële dienstverlening van bijvoorbeeld accountants, advisering vanuit advocatuur en consultancy, en recruitment met sollicitatiegesprekken via videobellen. Heeft je business al een sterke digitale mindset, dan is dit makkelijker en sneller voor elkaar dan wanneer er nog niets voor staat. De anderhalvemeter-economie dwingt op deze manier zelfs ultraconservatieve branches om innovatief te zijn. Het geeft nieuwe spelers in die branches ook een boost en een nog hogere koppositie.
Software die niet vastzit aan een locatie en makkelijker de huiskamer in komt, zal in het voordeel zijn. Zeker als die software beveiligde mogelijkheden voor communicatie biedt en het communicatie over specifieke inhoud op één plek houdt voor het overzicht.
Met de maatregelen en het nieuwe gedrag zijn businessmodellen die plaats-onafhankelijk bereikbaar zijn, beslist in het voordeel.