Een goochelaar verraadt nooit zijn geheimen, toch? Nee, dat klopt! Maar gelukkig zijn wij ook geen goochelaars. Hoewel we graag een stapel leads voor je uit de hoge hoed toveren, gaat dat nooit zomaar. In ons multidisciplinaire team van marketeers, grafisch ontwerpers, developers en copywriters wordt er gebruik gemaakt van heel veel tools om tot het juiste resultaat te komen. Welke trucs heeft een copywriter in zijn arsenaal? We vertellen het in deze blog!
De Brandvoice
Vanaf het begin is het belangrijk dat je als merk de juiste tone of voice aanslaat. We verwachten bijvoorbeeld van een merk als Coolblue hip, vlot en grappig taalgebruik. Als we deze tone of voice toe zouden passen op het achtuurjournaal, zou het een stuk vlotter gaan! Maar bedenk je wel: het is andere koek als je op een hippe manier verkondigt dat er een ongeval is geweest. Hoe word je dan nog serieus genomen?
Een brandvoice moet passen bij de boodschap die het merk uitdraagt. Als je innovatieve tech verkoopt, dan mag je taalgebruik daar bij aansluiten. Verkondig je nieuwsfeiten? Dan hoeft je toon zeker niet altijd somber te zijn, maar mag het een stuk serieuzer en moet je er rekening mee houden dat het voor een grote groep mensen te begrijpen moet zijn.
Voor het opstellen van een brandvoice gebruik je de 7 fascination triggers. Deze theorie, bedacht door Conor Neill, richt zich op zeven verschillende rollen die een merk kan spelen. De combinatie van twee van deze triggers zorgt voor een archetype en een eigen, unieke brandvoice. Zo kan een merk de triggers ‘Vice’ en ‘Trust’ inzetten om een creatieve, maar toch betrouwbare stem neer te zetten. In combinatie met de boodschap die je over wil brengen, krijg je jouw unieke tone of voice.
Geen idee waar je over moet schrijven?
Goed, dan heb je een manier waarop je moet schrijven, maar waar schrijf je dan over? Weet je even niet zo goed waar je het over moet hebben, bijvoorbeeld in een whitepaper of een blog? Gebruik dan de volgende truc: deel jouw hoofdonderwerp op in meerdere kleine onderwerpen.
Te abstract? We maken het concreter:
Stel dat je een grote verkoper bent van luxe designerstoelen. Hoe kom je dan tot onderwerpen?
- Pak het hoofdthema
In dit geval: luxe designerstoelen - Zoek een subthema
Denk aan: zitcomfort, design, luxeartikelen, interieur. - Bedenk bij elk van deze subthema’s 12 onderwerpen.
Zo veel? Ja! Let that creativity flow en ga associatief te werk. Gaat het om zitcomfort? Misschien moet je het dan ook hebben over het materiaal waar de stoel van gemaakt is, of de juiste vering en vulling van de stoel. Gaat het over design? Kijk dan naar de trends, of designs die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis of materiaalgebruik.
Voor elk onderwerp dat je verzint, geldt dat je na deze brainstorm terug kan kijken en kan selecteren wat nu een hoge relevantie heeft. Misschien is er juist een nieuwe stoel uitgebracht door een groot merk – dan kun je hierop inhaken door je onderwerp er op aan te passen. Kom nooit zonder onderwerpen te zitten en schrijf ze allemaal op!
Check je keyword density
Om vervolgens met je content ook hoge ogen te gooien voor Google, is het belangrijk dat je één keyword gebruikt. In het optimale geval komt dit woord veelvuldig voor in je tekst, namelijk 2-4% van het geheel. Gelukkig zijn we inmiddels zo ver dat je dit niet meer met de hand hoeft te gaan tellen: op het internet kun je veel keyword density checkers vinden. Daarin plak je de tekst, het keyword en … voilà er komt een percentage uit rollen waarmee je precies kunt zien of je het woord voldoende gebruikt hebt. Een echte copywriter onderscheidt zich natuurlijk door teksten te schrijven waarbij dat keyword niet té opzichtig wordt gebruikt – maar daar zijn geen trucjes voor!
Wil je dat we deze, en nog veel meer trucs, voor jou in komen zetten?
Neem contact met ons op en zet ons multidisciplinaire team in voor jouw merk.Â