Content maken die leads genereert – van website naar marketingmachine (2)

In het vorige deel, “de juiste doelgroep kiezen” hebben we gelezen hoe je een doelgroep kiest die bij jouw bedrijf past. Ook heb je ontdekt welke problemen, behoeften en interesses deze doelgroep heeft. Op deze doelgroep ga je je richten om leads te genereren. In dit tweede deel gaan we verder met de laatste en belangrijkste stap, voordat je aan je landingspagina’s kunt bouwen: content maken die leads genereert.

Content maken

Content maken: het Contentpropositie Canvas

Het Contentpropositie Canvas is gebaseerd op het Waardepropositie Canvas van Alexander Osterwalder. Dit Contentpropositie Canvas hebben we ontwikkeld om te ontdekken met welke kennis je potentiële klanten écht kunt helpen. Je kunt dit canvas groot printen en er sticky-notes op plakken. Of je kunt het met een beamer projecteren en op de muur werken. Het Contentpropositie Canvas bestaat uit twee delen: klantprofiel/Buyer Persona en de Contentpropositie (Content Mapping).

Content maken: 1. Klantprofiel/Buyer Persona

Het klantprofiel/Buyer Persona bestaat uit drie vlakken; klanttaken, pijnen en winsten.

Klanttaken

Wat wil de klant die je bedient realiseren? Denk aan concrete taken die ze proberen te voltooien, problemen die ze proberen op te lossen of behoeften die ze proberen te bevredigen.

Pijnen

Welke negatieve emoties, ongewenste situaties/hindernissen/kosten ervaart de klant? Wat zijn zijn/haar risico’s voor, tijdens en na bepaalde taken?

Winsten

Welke voordelen wenst of streeft de klant na? Denk aan zowel functioneel nut als sociale voordelen, positieve emoties en kostenbesparingen. Als je deze onderdelen hebt ingevuld, orden je de sticky-notes per onderdeel van belangrijk naar onbelangrijk.

Content maken: 2. Contentpropositie (Content Mapping)

Nu komt het leuke gedeelte als je het mij vraagt: de contentpropositie, ofwel Content Mapping. In dit onderdeel ga je aan de slag om content te bedenken die nauw aansluit op het klantprofiel/Buyer Persona van jouw doelgroep.

Contentbrainstorm

Hoe kun je – met wat voor content – klanten echt helpen met hun taken/pijnen/winsten? In het Contentpropostie Canvas hebben we meer dan 15 suggesties gezet waar je aan kunt denken. Zorg ervoor dat je heel concreet bent bij de Contentbrainstorm. Schrijf dus niet op: “Een whitepaper”, maar: “Een whitepaper over hoe een fysiotherapeut tijd kan besparen op zijn/haar administratie”.

Contentmappen

Beschrijf hoe de content klanten helpt. Op welke manier vermindert deze content de pijnen of creëert het winsten of voordelen? Je kunt dus per klant kijken welke content bij welke taken/pijnen/winsten aansluiten. Ook deze rangschik je weer: met welke content kunnen we met de minste moeite de meeste impact maken op jouw doelgroep? Als je veel ideeën voor content hebt die in aanmerking komen voor je online campagne, ga je deze indelen met behulp van de zogenaamde COCD box. 

Content maken: vormgeving voor meer leads

Je hebt nu content voor jouw doelgroep geschreven, en nu wil je dat deze leads gaat opleveren. Eén van de voorwaarden om meer leads te krijgen, is dat je jouw content aantrekkelijk presenteert. Een restaurant kan nog zul lekker eten hebben, maar als het bord niet netjes wordt opgemaakt, heb ik er niet veel verwachtingen van. Zo is het ook met content. Goede content verdient het om mooi gepresenteerd te worden. Zorg dus dat je bijvoorbeeld je whitepaper in een mooie PDF vormgeeft, je presentatie nette slides heeft of je checklist in een mooie webpagina staat. Als je voor het eerst aan de slag gaat om content vorm te geven, kom je vaak niet verder dan een whitepaper of blog.

Converterende Landingspagina’s

Oké, je hebt nu je doelgroep gekozen, content voor deze doelgroep bedacht, gemaakt en vormgegeven. De volgende stap is om deze in een landingspagina aan te bieden. Maar hoe maak je een landingspagina die veel leads genereert? Waar moet je op letten? En hoe kun je bestaande landingspagina’s optimaliseren? Je leest het in deel 3 van deze serie: Converterende landingspagina’s.

Meer uit de serie “Van Website naar Marketing Machine”

  1. De juiste doelgroep kiezen
  2. Content maken die leads genereert
  3. Converterende landingspagina’s
  4. Traffic genereren
  5. Marketing Automation: van contacten naar leads
  6. Lead opvolging
Brochure Contentleaders