Afbeeldingen optimaliseren wordt steeds belangrijker. Zoals ik eerder schreef wordt beeld meer bekeken, beter begrepen en sneller gedeeld dan tekst.
Daarnaast komt steeds meer verkeer vanaf mobiel, waardoor het belangrijk is dat afbeeldingen ook op kleiner formaat goed te zien zijn en snel laden. Ook voor de zoekmachine optimalisatie (SEO) is het goed om geoptimaliseerde afbeeldingen te hebben.
Afbeeldingen optimaliseren voor WordPress
Afbeeldingen optimaliseren voor WordPress gaat eigenlijk om twee dingen.
- Afbeeldingen optimaliseren qua grootte en formaat van de afbeelding (Technisch)
- Het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines (SEO)
Binnen WordPress kun je slim gebruik maken van plugins om afbeeldingen te optimaliseren.
Technisch afbeeldingen optimaliseren in WordPress
Technisch afbeeldingen optimaliseren klinkt gelijk lastig, maar het valt wel mee. Er zijn een paar regels waar je afbeelding aan moet voldoen om volledig geoptimaliseerd te zijn in WordPress.
Formaat van afbeeldingen aanpassen in WordPress
Zorg ervoor dat je afbeelding een goed formaat heeft. Het heeft geen zin om een afbeelding die in een formaat van bijvoorbeeld 800px * 400px (breedte*hoogte in pixels) in jouw blog komt te staan veel groter te uploaden. Hij wordt toch verkleind.
Het is beter om in dat geval voordat je jouw afbeelding upload de afbeelding aan te passen in bijvoorbeeld Photoshop, of een gratis tool zoals imageresizer.com.
Het formaat in MB’s voor een normale afbeelding ligt tussen de 50KB en 350KB. Is je afbeelding veel groter, dan moet je deze zeker verkleinen. Hoe kleiner hoe beter, maar zorg wel dat de afbeelding kwaliteit goed blijft.
WordPress Plugin tip: Resize Image After Upload
Je hebt ook plugins die automatisch afbeeldingen verkleinen. Ik installeer voor klanten vaak de plugin: Resize Image after Upload. Zet bij instellingen Enable Resizing op On en het formaat op 1600px * 800px. JPEG Compression level stel je in tussen de 80 – 90.
Afbeeldingen optimaliseren voor SEO in WordPress
Bestandsnaam van de afbeelding
Één van de meest vergeten optimalisaties voor afbeeldingen is de bestandsnaam. Deze heeft een belangrijke invloed voor vooral zoekmachines zoals Google. Zij kijken hier ook naar, dus vergeet niet jouw zoekwoord hierin te vermelden.
Namen zoals DSC_3659.JPG willen we niet meer zien!
WordPress Plugin tip: Image Elevator for WordPress
Een poosje geleden schreef ik een review voor Image Elevator for Wordpress. Een zeer handige plugin waarmee je afbeeldingen met kopiëren en plakken in je WordPress editor kunt plaatsen. Hierin kun je ze ook verkleinen en de bestandsnaam van de afbeelding wijzigen! Image Elevator for WordPress kost $14 via CodeCanyon.
Alt- en Title-tag in WordPress toevoegen
De Alt en Title Tag dienen voor twee verschillende dingen, waarbij de Alt-tag (van ALTernative) het belangrijkste is voor de zoekmachines.
De Alt-tag in WordPress gebruik je voor de volgende doeleinden:
- Als een afbeelding niet wordt geladen, wordt de Alt-tag getoond.
- Spraaksoftware gebruikt de Alt-tag om voor te lezen wat er op een afbeelding te zien is.
- Google gebruikt de Alt-tag om te zien wat er in de afbeelding staat.
Vul in WordPress dus een Alt-tag in die de functie/doel van de afbeelding omschrijft.
De Title tag wordt getoond als je met je muis over de afbeelding gaat. Deze is daarom belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid. Ook dat vinden zoekmachines belangrijk.
Hoe voeg je de Alt- en Title-tag in een WordPress afbeelding toe?
De Alt- en Title-tag kun je eenvoudig toevoegen. Als je een afbeelding hebt geplaatst, klik je op de afbeelding en vervolgens op “Bewerken”.
Daar opent een Popup waar je de Alt-tag kunt invullen bij: Alternatieve Tekst en de Title-Tag onder geavanceerde instellingen bij: Attribuut afbeeldingstitel.
Waarom je afbeeldingen altijd moet optimaliseren voor WordPress
Het lijkt allemaal maar veel gedoe, maar het is het waard. Het maakt jouw website gebruiksvriendelijker, beter vindbaar en het zorgt ervoor dat je site sneller laadt.
Maak er vanaf nu dus gewoonte van om je afbeeldingen te optimaliseren voor WordPress!